Begravelse og bisættelse

Ved en begravelse kommer kisten i jorden i forlægnelse af ceremonien i kirken.

Ved en bisættelse køres kisten bort i rustvognen og kremeres. Derefter holder man en urnenedsættelse privat.

Som regel kommer det pludseligt når nogen dør, og derfor går planlægningen ofte stærkt.

Medlemmer af Folkekirken kan blive begravet fra en kirke under medvirken af en præst. Det vil være det normale, med mindre den afdøde helt klart har frasagt sig det.

Har man meldt sig ud af folkekirken, medvirker der ikke en præst, og ceremonien finder ikke sted fra kirken.

Som regel kontakter de efterladte først en bedemand, som står får det praktiske arrangement. Dernæst kontakter bedemanden præsten, og vi finder et tidspunkt for højtideligheden og for at mødes til en samtale med de efterladte.

Selvom det kan være fristende at holde en begravelse / bisættelse efter ganske få dage, er det almindelige at der går 4 til 12 dage. Det skyldes ikke blot praktiske hensyn, men også at de efterladte når at se situationen i øjnene forud for højtideligheden.

Selve forløbet af begravelsen / bisættelsen aftales med præsten, og der bliver valgt salmer, talt om talen og om selve tabet. På alle trin, både før og efter dødsfaldet, er de efterladte velkomne til at henvende sig til præsten.

I spørgsmål vedr. gravsted er det graveren de efterladte skal kontakte.