Den apostolske velsignelse

Den apostolske velsignelse stammer fra Paulus' breve, hvor den udgør en hilsen til menigheden.

I dag indgår den i den folkekirkelige gudstjenestes liturgi under betegnelsen 'den apostolsk velsignelse' og er placeret inden præsten forlader prædikestolen. Den bruges også ofte som led i bryllupper og begravelser.

I sin mest udbygede form findes den i 2. Korintherbrev 13.13:

Herren Jesu Kristi nåde Og Guds kærlighed og Helligåndens fællesskab være med os alle!

Den aronitiske velsignelse

Den aronitiske velsignelse er nok den, de fleste kan genkende. Den stammer fra 4. mosebog 6,24-26.

I det gamle testamente gives Aron, Moses' bror, tilladelse til at velsigne folkene. Velsignelsen kommer fra Gud selv, og velsignelse er at få Guds navn sat på sig. I bibelsk betydning er "navn" alt det denne person rummer, i dette tilfælde alt det, Gud er og rummer.

"Herren velsigne dig og bevare dig,

Herren lade sit ansigt lyse over dig og være dig nådig,

Herren løfte sit åsyn på dig og give dig fred."